آینده ی شغل برنامه نویسی با وجود هوش مصنوعی
هوش مصنوعی در همه ی مشاغل نفوذ داشته است و واقعا همه را نگران کرده است که آینده ی شغلی آنها به چه شکلی خواهد بود ، در حوزه ی برنامه نویسی نیز این نگرانی پیش آمده و بسیاری از افراد که قصد دارند مهارت برنامه نویسی یاد بگیرد این سوال برای آنها پیش می آید که آیا با وجود هوش مصنوعی ، منطقی هست که برنامه نویسی را یاد بگیرم یا نه ؟
برای پاسخ به سوال بالا ابتدا باید بررسی کنیم که آیا نقش برنامه نویسان بعد از انتشار هوش مصنوعی کم رنگ تر شده یا نه ، با بررسی دقیق تر و آمارهای سایت های معتبر مثل سایت statista به این نتیجه می رسیم که بعد از انتشار هوش مصنوعی و حتی گسترش هوش مصنوعی ، نه تنها تعداد برنامه نویسان کمتر نشده بلکه روز به روز در حال افزایش هست و همینطور حقوق برنامه نویسان نیز به مراتب افزایش یافته است.

هوش مصنوعی چیست و انواع هوش مصنوعی برای برنامه نویسی چیست ؟
هوش مصنوعی یک بحث گسترده ای در حوزه ی فناوری هست و چیزی که امروز مردم از آن استفاده میکنند در واقع چت بات یا مدل های زبانی بزرگ ( LLM ) هستند که به اشتباه به نام هوش مصنوعی شناخته میشن ، مدل زبانی بزرگ یعنی یک تحلیل گر قوی که بتواند در کسری از ثانیه بین میلیون ها منبع اطلاعاتی بگردد و یک جواب منظم و تمیز تحویل شما بدهد ، دقیقا درست مثل جواب هایی که Chatgpt به شما میدهد.
چت بات یعنی یک ربات چت که با شما صحبت میکند و مدل زبانی هم مغز آن است. خلاصه ی هوش مصنوعی که امروز محبوب شده است و مردم از آن استفاده میکنند همین مفهوم هست.
هوش مصنوعی های زیادی برای کمک به برنامه نویسان ساخته شده است که اگر بخواهیم آینده ی برنامه نویسی با وجود هوش مصنوعی را بررسی کنیم ابتدا باید آنها را بشناسیم و نحوه ی عملکرد آنها را بدانیم.
برای برنامه نویسی هوش مصنوعی های زیر از محبوبیت بالایی برخوردار هستند :
- چت جی پی تی
- دیپ سیک
- گیتهاب کوپایلت ( بر پایه ی چت جی پی تی )
- گروک
- کلود
در لیست بالا همه ی موارد بجز گیتهاب کوپایلت ، یک مدل زبانی بزرگ هستند. چندین مدل زبانی دیگر نیز وجود دارد که محبوبیت آنها نسبت به لیست بالا کمتر است . ابزارهای زیاد هوش مصنوعی روزانه تولید میشود ولی دقت کنید که بیشتر آنها از مدل های بالا استفاده میکنند و هوش مصنوعی جدید اختراع نشده است.
کار این هوش مصنوعی ها در برنامه نویسی چیست ؟
در حقیقت کار همه ی هوش مصنوعی های بالا یک کمک کننده ی عالی به برنامه نویسان هست ، دقت کنید که ما از کلمه ی کمک کننده استفاده میکنیم نه جایگزین چون هیچکدام از هوش مصنوعی های بالا امکان برنامه نویسی بصورت مستقل را ندارند و همیشه یک برنامه نویس کاربلد باید بتواند از این ابزارها استفاده کند. پس اینجا جرقه ای در ذهن ما زده میشود که برنامه نویسی حذف شدنی نیست حتی با وجود هوش مصنوعی ما نیاز شدید به برنامه نویسان با تجربه داریم و آینده ی شغلی برنامه نویسی با وجود هوش مصنوعی متزلزل نمیشود همانگونه که اختراع ماشین حساب باعث از بین رفتن حسابداران نشد.
آیا با وجود هوش مصنوعی برنامه نویسی یاد بگیریم ؟
هوش مصنوعی چندین سال است که منتشر شده است و توسط عموم مردم استفاده میشود ، افرادی در ابتدا شدیدا از هوش مصنوعی میترسیدند مخصوصا افرادی که قصد داشتند برنامه نویسی یاد بگیرند زیرا اولین شایعات درباره ی جایگزینی کامل برنامه نویسی با هوش مصنوعی بود که کم کم این شایعات کم رنگ شد.
افرادی که از وجود هوش مصنوعی نترسیدند و با شجاعت تمام به دنبال یادگیری و کسب تخصص برنامه نویسی رفتند امروز یا استخدام شده اند یا پروژه های برنامه نویسی انجام میدهند و کسب درآمد میکنند. این را مقایسه بکنید با افرادی که منتظر ماندند و از ترس وجود هوش مصنوعی به سمت یادگیری برنامه نویسی نرفتند.
هوش مصنوعی به خودی خود و بصورت کاملا مستقل هیچ آگاهی نسبت به مسائل مختلف ندارد و کسی که آنرا استفاده میکند باید بتواند آنرا کنترل کند و آنرا مطیع خود بکند ، علاوه بر این به دلایل زیر وجود برنامه نویس انسانی در کنار هوش مصنوعی الزامی است :
- هوش مصنوعی به تنهایی اراده ای برای انجام کارها ندارد و نمیتواند یک پروژه واقعی را پیش ببرد.
- بعضی مواقع کدهای نوشته شده توسط هوش مصنوعی اشتباه است و باید یک برنامه نویس انسانی آنها را باز بینی کند.
- خطایابی یا دیباگ کردن الزامی هست چون خروجی کدهایی که هوش مصنوعی مینویسد همیشه درست کار نمیکند پس اینجا هم نیاز به برنامه نویس انسانی است
- برنامه نویس قدرت تحلیل پروژه را دارد اما هوش مصنوعی چنین تحلیلی را انجام نمیدهد یا حداقل در حال حاضر قادر به انجام آن نیست.
پس هوش مصنوعی به عنوان یک ابزار بسیار عالی برای برنامه نویسان است نه جایگزین آنها ولی کسی که برنامه نویسی را یاد نگرفته باشد عملا از هوش مصنوعی هیچ استفاده نمیتواند بکند زیرا نمیتواند درخواست صحیحی از یک هوش مصنوعی داشته باشد و همینطور نمیتواند خروجی هوش مصنوعی را بازبینی و تحلیل بکند.
اگر به دنبال یادگیری برنامه نویسی بصورت عمیق هستید بهتر است حتی در زمان یادگیری برنامه نویسی نیز از هوش مصنوعی استفاده نکنید چون ممکن است سرعت بالای هوش مصنوعی ذهن شما را گول بزند و تمرکز لازم برای ادامه ی مسیر را از شما بگیرد به همین علت بهتر است برای یادگیری برنامه نویسی از یک دوره ی آموزش برنامه نویسی خوب و باکیفیت شروع کنید و طبق راهنمایی های استاد پیش بروید ، زمانی که به سطح خوبی از برنامه نویسی رسیدید حالا میتوانید با دانش و آگاهی که کسب کردید از هوش مصنوعی استفاده کنید تا با سرعت بالاتری پروژه های خود را انجام دهید.
پس نتیجه این است که هوش مصنوعی جایگزین برنامه نویسان نخواهد شد و قطعا باعث پیشرفت و رشد برنامه نویسان شده است ،اگر قصد دارید برنامه نویسی را یاد بگیرید وجود هوش مصنوعی نه تنها نکته ی منفی نیست بلکه بعنوان یک ابزار بسیار مثبت میتواند به پیشرفت شما کمک کند.
آینده ی شغل برنامه نویسی به کجا پیش میرود ؟
از آنجایی که هر روز فناوری در حال پیشرفت هست و شغل برنامه نویسی هم با فناوری گره خورده است ، هرچه نیاز به تکنولوژی و خدمات در بستر اینترنت افزایش پیدا کند نیاز به برنامه نویس ها هم افزایش پیدا میکند ، ما هر روز شاهد بوجود آمدن سرویس های جدید در اینترنت هستیم ، هر روز شاهد مشتریان جدیدی هستیم که دوست دارند اینترنتی خرید بکنند ، هر روز شاهد افزایش استفاده از اپلیکیشن های موبایل هستیم و همینطور در حوزه های دیگر مثل گیمینگ و …. این پیشرفت هرگز متوقف نخواهد شد بلکه به تعداد مشتریان و افرادی که از این نوع محصولات استفاده میکنند هر روز اضافه میشود.
در این میان هوش مصنوعی بعنوان ابزاری بود که با سرعت بالاتری کارهای روتین و معمولی برنامه نویسی را انجام میداد و همین کمک بسیار بالایی به برنامه نویسان کرد تا در سالهای اخیر بهترین سایت ها و اپلیکیشن ها و حتی گیم های موبایلی جدیدی تولید شوند که در تولید آنها از هوش مصنوعی کمک گرفته شده است . در اینجا نکته این است که برنامه نویسان نه تنها بیکار نشده اند بلکه پولدارتر از قبل شده اند زیرا کارهای آنها با سرعت چندبرابری پیش رفته است.
برنامه نویسی بعنوان شغلی بسیار پردرآمد در سطح جهانی ، آینده ای بسیار درخشان دارد و مخصوصا برای نوجوانان و کودکان باعث رشد خلاقیت آنها میشود ، بیشتر افراد موفق دنیا مثل ایلان ماسک ، بیل گیتس و … برنامه نویسی را از سنین پایین تر شروع کرده و با جدیت دنبال کرده اند.
هوش مصنوعی هر روز بیشتر از قبل پیشرفت میکند ، ابزارهای تولید عکس ، تولید محتوا ، تولید ویدیو و … اما همیشه یادتان باشد که یک محصول مصنوعی هرگز نمیتواند جایگزین کار دست انسان شود و همیشه این ها از هم قابل تفکیک هستند حتی انجمن های بزرگ برنامه نویسی در سطح جهانی میتوانند به راحتی کدهایی که توسط هوش مصنوعی نوشته میشود را تشخیص دهند و در صورت استفاده از هوش مصنوعی اخطار میدهند.