دنیا، تهران دوستداشتنی را دید
همشهری آنلاین- حدود ۲۰۰ هیأت مشتمل بر مقامهای ارشد ۵۳ کشور، وزرا و تصمیمسازان حوزه خلیجفارس و نمایندگانی از سازمانهای بینالمللی هم در این مجمع حضور داشتند. علیرضا زاکانی، شهردار تهران هم در این مراسم بهعنوان یکی از سخنرانان ویژه حاضر شد و از ظرفیتهای پایتخت در ۹ بخش یاد و تأکید کرد که تهران واقعی همین شهری است که میبینید؛ سبز و روی ریل پیشرفت؛ نه آنچه تصورات ترامپ است.
هویت تاریخی پایتخت حفظ میشود
بیش از ۷هزار سال قدمت زیست بشر در تهران ثبت شده است؛ شهری که برخلاف گفتههای اخیر رئیسجمهور آمریکا پیرامون خشک شدن باغها و مزارع آن و ویرانی ساختمانهای تاریخیاش بعد از انقلاب، چهرهای سبز، بانشاط و ابنیهای به قدمت تاریخ دارد. بهتازگی در ساختمانی (بلدیه تهران) نشست خبری داشتم که زمانی نخستین شهرداری تهران بود و توسط خاندان پهلوی تخریب شده بود، اما در این دوره مدیریت شهری با هویت تاریخی خود دوباره بازسازی شد.
اهتمام ویژه به سرسبزی
مدیریت شهری اهتمام ویژهای به سبزی و آبادانی تهران دارد و باغ و بوستان آن زبانزد عام و خاص است. فقط در تهران بیش از ۸ هزار هکتار درخت در ۳ سال اخیر کاشته شده و سرانه فضای سبز شهری افزایش یافته است. اگر فردی در روز از مسیر فرودگاه تا محل اقامت عبور کرده باشد، حتما فضای سبز و گلکاریهای اطراف بزرگراههای شهر به چشمش خورده است.
توجه به ورزش با برنامهریزی ویژه
در ۳ سال اخیر در حوزه ورزش و تندرستی فعالیتهای گستردهای انجام شده است؛ بهعنوان مثال ۶۰۰هزار نفر در ۱۶رشته ورزشی ۳ سال پیش با هم رقابت کردند. سال ۱۴۰۲ این عدد به یکمیلیون نفر رسید و سال گذشته یکمیلیون و ۵۰۰ هزار نفر از شهروندان در ۳۰رشته ورزشی تحت عنوان رویداد «قهرمان شهر» با یکدیگر مسابقه دادند تا در نتیجه آن سراسر قاعده هرم اجتماعی در یک رقابت مستمر کنار هم قرار بگیرد و انتخاب استعدادها بر مبنای شایستگیها هدفگذاری شود. در نتیجه این فعالیتها امسال تهران در بسیاری از رشتههای ورزشی کشور، اول شده است.
توسعه ناوگان حملونقل عمومی
تهران یکی از معدود ابرشهرهای منطقه غرب آسیاست که حدود ۱۰میلیون نفر جمعیت دارد. تنها در ۳ سال گذشته حدود ۵۰کیلومتر توسعه خطوط مترو انجام و ۱۹ایستگاه مترو با توانمندیهای بومی در شهر تهران ساخته شد و از ابتدای سال نیز واگنهای بومی ساختهشده و تولید ایرانی بهدست مجموعههای دانشبنیان در حال پیوستن به خطوط مترو هستند. ناوگان حملونقل عمومی شهر در حال برقیشدن است و اتوبوسها، تاکسیها و موتورهای برقی بیشتر و بیشتر در تهران رخنمایی میکنند. دوچرخه و اسکوتر برقی هم بهصورت اشتراکی مورد استفاده قرار میگیرد.
بهرهمندی از مشارکت مردم
تلاش ما این است که شهر بر مدار شهروندان اداره شود؛ درنتیجه بسیاری از پروژههای شهری با انتخاب شهروندان به اجرا درآمده است. از ۳ سال گذشته این مسیر شروع شده است. در سال اول اجرای طرح «من شهردارم» ۳۴۶ هزار نفر با شهرداری در این مسیر مشارکت کردند. سال بعد آمار مشارکتکنندگان در طرح به یکمیلیون و ۳۵۶هزار نفر رسید. سال گذشته هم تعداد شهروندان مشارکتکننده به ۲میلیون و هزار و ۸ نفر رسید و همگی ایدهپردازی کردند. همچنین آنچه را کارشناسی شده بود با رأی و نظر خود انتخاب کردند؛ در نتیجه مدیریت در شهر تهران یک مدیریت مشارکتی است.
شهروندان خارجی مقیم فراموش نمیشوند
رویدادهای ملی و مذهبی در تهران اهمیت ویژهای دارند. جشنهای شهروندی در مناسبتهای ملی و دینی با حضور میلیونها نفر در شهر تهران برگزار میشوند و تمام شهر صحنه جشن و شادی است. البته این اتفاقات و برنامهها فقط برای شهروندان ایرانی نیست و شهرداری تهران، شهروندان خارجی مقیم را هم فراموش نکرده است. در این دوره مدیریت شهری اساسا اداره دیپلماسی شهروندی را برای خدمترسانی بهتر به این افراد ایجاد کرده است. خانواده محترم سفرا، دانشجویان خارجی و مهاجران و پناهندگان همگی مخاطب این فعالیتها هستند و شهرداری تهران با برنامههای متنوع فرهنگی و تفریحی تجربه زیست و تصویر آنها از تهران را ارتقا میبخشد؛ از تورهای گردشگری گرفته تا بازدیدهای فنی و مسابقات ورزشی و رویدادهای فرهنگی همگی متناسب با این اقشار نیز برگزار میشود.
تبدیل تهران به شهر فناورانه
بیش از یکمیلیون دانشجو و ۳۰هزار استاد در تهران مشغول علمآموزی، تحصیل و توسعه دانش هستند و این کلانشهر در حال تبدیل شدن به یک شهر فناورانه است؛ علاوه بر سایر ظرفیتهای فناورانهای که توسط دستگاههای مسئول و نهادها در شهر تهران و پیرامون آن قرار دارد، فقط بیش از ۲۰۰هکتار پارک برای علم و فناوری توسط مدیریت شهری درنظر گرفته شده است و بیش از ۹کارخانه نوآوری در شهر تهران در حال احداث است تا شهر بیشتر به سمت دستاوردهای فناورانه و دانشبنیان سوق داده شود.
خواهرخواندگی با ۴۷ شهر
تهران همانطور که با شهروندان خارجی مقیم خود تعامل دارد بهعنوان یک شهر جهانی با شهرهای اقصینقاط دنیا هم همکاری و ارتباط دارد. شهر تهران با ۴۷شهر تفاهم خواهرخواندگی و همکاری دارد و با حدود ۱۵شهر دیگر نیز در شرف امضای تفاهم است. همچنین به جز عضویت در دهها سازمان بینالمللی شهری و تخصصی عضو هیأت اجرایی سازمان یو. سی. ال. جی بهعنوان بزرگترین سازمان شهری جهان است و جایگاه نایبرئیسی سازمان متروپلیس را در اختیار دارد. حدود یکماه پیش نشست اتحادیه شهرهای بریکس به میزبانی تهران برگزار شد و امسال نشست شهرداران سازمان همکاری اقتصادی اکو و اجلاس گردشگری شهری سازمان گردشگری ملل متحد و رویدادهای متعدد بینالمللی در تهران میزبانی خواهد شد.
ارتقای خدمات برای آرامش تهرانیها
تهران ۹۳۰هزار پلاک دارد که توجه به تحول کالبدیاش و ساخت بر مبنای معماری سنتی، ایرانی و اسلامی و دقت در ارتقای خدمات و توزیع عدالتوار و دقیق آن در سراسر شهر، پایتخت امروز را به یک کارگاه عمومی تبدیل کرده است. نتیجه این فعالیتها تحول آرامش و آسایش شهروندان خواهد بود. نکته مهم اینجاست که از نگاه ما، تهران فقط در کالبد و فیزیک معنا نمیشود. مدیریت شهری تهران توجه جدی به فرهنگ و مسائل اجتماعی هم دارد. بخش قابلتوجهی از پروژههای شهری برای رفع مشکلات اجتماعی و نابسامانیهای زیستمحیطی مدنظر قرار گرفته است تا بتوان معضلات موجود را حل کرد و پایتخت تبدیل به شهری پاک با یک بوم زیستپذیرتر شود.
حمایت شهرداری از مردم غزه
شهردار تهران در بخشی از صحبتها با اشاره به جنایتهای بیرحمانه رژیم صهیونیستی تأکید میکند: «وظیفه انسانی و دینی خود میدانم که نسلکشی بیرحمانه و جنایت رژیم صهیونیستی در نوار غزه را محکوم و حمایت خودم و شهروندان تهران را از مردم مظلوم فلسطین اعلام کنم. شهرداری تهران در محافل مختلف بینالمللی بر حمایت خود از مردم فلسطین تأکید کرده و از هیچ تلاشی برای توقف جنگ و کمک به بازسازی غزه بهویژه توسط شهرهای مختلف جهان فروگذار نمیکند. امیدوارم مسئله و فاجعه انسانی در غزه یکی از دغدغهها و موضوعاتی باشد که در این مجمع به آن میپردازید و نتیجه آن به مردم و آرمان فلسطین کمک کند.»
نگاه شهردار تهران به مجمع گفتوگوی تهران
همانطور که تهران بهعنوان یک شهر جهانی محور رویدادهای شهری متعدد بینالمللی در سطح جهان است، افتخار میزبانی مجمع گفتوگوی تهران بهعنوان پایتخت جمهوری اسلامی را نیز دارد. برگزاری این رویداد نشاندهنده همکاری نزدیک و سازنده دولت ملی و محلی است تا شهر تهران و کشور ایران بهعنوان یکی از مهمترین کشورهای مؤثر و قدرتهای فرامنطقهای و جهانی محور تعامل و تبادلنظر قرار گیرد. اطمینان دارم گفتوگوهای سازنده هماندیشی در این ۲ روز بسیار مفید خواهد بود و میتواند تأثیر خوبی بر روابط بینالمللی بگذارد.
منبع :همشهری آنلاین