ابراز نگرانی وزارت بهداشت از شاخص پایین شناسایی افراد مبتلا به HIV
به گزارش خبرنگار مهر، علیرضا رئیسی، روز شنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۳ در نشست خبری که در ستاد وزارت بهداشت برگزار شد، در ابتدا به تشریح بیماری ایدز در کشور پرداخت و در ادامه به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت، با اشاره به شاخص برنامه ۹۰،۹۰،۹۰، گفت: بر اساس این برنامه باید ۹۰ درصد افراد مبتلا شناسایی، ۹۰ درصد تحت درمان و ۹۰ درصد افراد مبتلا، درمان مؤثر بگیرند که شاخص WHO است.
وی افزود: سال ۲۰۳۰ را برای خلاص شدن از ویروس HIV در نظر گرفته که فکر میکنم خیلی زود است.
رئیسی ادامه داد: در منطقه امرو، شناسایی خیلی پایین است و ۳۶ درصد اعلام شده است و پوشش درمان نیز ۶۰ درصد و ۷۰ درصد، کاهش سطح ویروس است.
رئیسی افزود: شناسایی در ایران، ۵۶ درصد است که هنوز پایین است. اما در زمینه درمان، شرایط خوبی داریم.
وی گفت: مراجعه به مراکز داوطلبانه است و ۵۶ درصد عدد پایینی است.
رئیسی تاکید کرد: انتقال مادر به جنین در کشور، صفر شده و این شاخص خیلی خوب است.
وی افزود: در زندانهای کشور نیز میزان انتقال از طریق تزریق، از ۳ درصد به زیر ۱ درصد رسیده است. اما، وضعیت در زمینه انتقال از طریق رفتار جنسی محافظت نشده، افزایش یافته است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: در حال حاضر ۲۰۰ پزشک درمانگر ایدز و بیش از ۲۰۰ مرکز مشاوره در سطح کشور داریم.
وی افزود: سیستم بهداشتی کشور آمادگی بیماریابی را دارد، اما باید فعالیت بیشتری برای شناسایی افراد مبتلا صورت بگیرد.
رئیسی ادامه داد: تخمین زده میشود ۴۴ هزار نفر مبتلا باشند که ۲۵ هزار نفر زنده هستند و ۲۰ هزار نفر آنها تحت درمان قرار دارند.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه انجام تست HIV در کشور محرمانه است یا خیر، گفت: هر کدام از آزمایشگاهها در انجام تست HIV دو وظیفه دارند که اگر هر کدام از آنها را انجام ندهند، مصداق تخلف است. وظیفه نخست آنها، حفظ محرمانگی تست و مورد دوم، انتقال اطلاعات تستها به شبکه بهداشت است.
رئیسی در زمینه سرنوشت داروی آیمد نیز اظهار داشت: داروی آیمد باعث تقویت عملکرد فرد مبتلا میشد که یک داروی کلیدی محسوب میشد، اما با آمدن داروهای جدید، میتوان گفت که این پروژه عملاً متوقف شده است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت، در ادامه به موضوع جوانی جمعیت اشاره کرد و گفت: ۵ میلیون زوج در سن ازدواج داریم که اگر ازدواج کنند و یک بچه هم داشته باشند، شاخص فرزندآوری در کشور بهبود مییابد. اما، باید علت یابی شود که چرا ازدواج اتفاق نمیافتد.
وی افزود: بهبود سیاستهای جمعیتی در کشور، عزم ملی میخواهد و من معتقدم هنوز همه مسئولین کشور، بحران جمعیتی را درک نکرده اند. زیرا، اگر اینگونه بود، باید همه برنامهها یک پیوست جمعیتی داشت.