تیواستامید مادهای پرکاربرد در تحقیقات پزشکی
آیا میدانستید که تیواستامید چه سهم بزرگی در پیشرفت دانش پزشکی در زمینهی درمان برخی بیماریها داشته است؟ با ما همراه باشید تا با ویژگیهای این مادهی ارزشمند آشنا شوید.
تیواستامید آزمایشگاهی مادهای است که میتواند شروع و پیشرفت بیماری کبدی در انسان را تکرار و بازسازی نماید. شرکت سیگما آلدریچ یکی از معتبر ترین شرکتی هایی است که در زمینه تولید تیواستامید آزمایشگاهی فعالیت دارد و لازم به ذکر است که محصولات سیگما آلدریچ از کیفیت بسیار بالایی برخوردار هستند.
توضیحات تیواستامید
تیواستامید نام آیوپاک مادهای است که بیش از آنکه به این نام مشهور باشد، با نام آیوپاک Ethanethioamide شناخته میشود. از دیگر نامهای این ماده میتوان به acetothiamide، TAA، thioacetimidic acid، TA و TAM اشاره کرد. فرمول شیمیایی این ماده C2H5NS است که چگالی برابر با 1.319 g/cm3 دارد. این مادهی کریستالی بیرنگ، دارای بوی مرکاپتان خفیف میباشد. نقطهی ذوب آن 115 °C (239 °F; 388 K) است و جالب اینجاست که پس از آن، با افزایش دما، به جای رسیدن به نقطهی جوش، تجزیه میشود. لازم به ذکر است که این ماده، یک تیوآمید اولیه است. اتانتیوآمید با حساسیت مغناطیسی -42.45·10−6 cm3/mol به میزان قابل قبولی در آب حل میگردد. ساختار کریستالهای این ماده به صورت monoclinic دیده میشود. تیواستامید یک ترکیب ارگانوسولفور است که به عنوان منبع یونهای سولفید در سنتز ترکیبات آلی و معدنی عمل میکند. اتانتیوآمید از طریق تیمار استامید با پنتاسولفید فسفر همانطور که در واکنش زیر نشان داده شده است، بدست میآید:
CH3C(O)NH2 + 1/4 P4S10 → CH3C(S)NH2 + 1/4 P4S6O4
از جمله خطرات این ماده میتوان به بوی بد و سرطانزا بودن آن اشاره کرد. یکی دیگر از دلایلی که سبب طبقهبندی این ماده در زمرهی عناصر خطرناک شده است، تغییرات آنزیمی مشهودی است که در بدن ایجاد میکند. این تغییرات شامل افزایش سطح سرمی آلانین ترانس آمیناز، آسپارتات ترانس آمیناز و آسپارتیک اسید میباشد.
کمک به علم پزشکی از طریق بررسی اثرات اتانتیوآمید
کاربرد تیواستامید
از جمله کاربردهای تیواستامید میتوان به ایجاد بیماری حاد یا مزمن کبدی(فیبروز و سیروز) در مدلهای حیوانی آزمایشگاهی اشاره کرد. تجویز آن در موش صحرایی باعث ایجاد انسفالوپاتی کبدی، اسیدوز متابولیک، افزایش سطح ترانس آمینازها، انعقاد غیرطبیعی و نکروز مرکز لوبولار میشود. این علائم از ویژگیهای اصلی بیماری مزمن کبدی است. بنابراین، تیواستامید مادهای است که میتواند دقیقا شروع و پیشرفت بیماری کبدی انسان را در یک نمونهی آزمایشگاهی تکرار و بازسازی کند. به همین جهت، در راستای درمان این گونه بیماریها کمک فراوانی به دانشمندان میکند. همچنین از این ماده به طور گسترده در تجزیه و تحلیل معدنی کیفی کلاسیک به عنوان منبع درجا برای یونهای سولفید استفاده میشود. بنابراین، درمان محلولهای آبی بسیاری از کاتیونهای فلزی به محلول تیواستامید، سولفید فلز مربوطه را به دست میدهد؛ مانند:
M2+ + CH3C(S)NH2 + H2O → MS + CH3C(O)NH2 + 2 H+ (M = Ni, Pb, Cd, Hg)
باید به این نکته اشاره کنیم که در معادلهی بالا بارشهای مرتبط، برای منابع کاتیونهای سه ظرفیتی نرم(As3+، Sb3+، Bi3+) و کاتیونهای تک ظرفیتی (Ag+، Cu+) رخ میدهد.
ایجاد سلولهای سرطانی به کمک تیواستامید و بررسی آنها