لزوم خودداری کشاورزان از سوزاندن بقایای مزارع خوزستان در فصل برداشت
محمدجواد اشرفی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به قرار گرفتن در فصل برداشت محصول کشاورزی اظهار کرد: هر ساله پس از پایان فصل برداشت کشتهای پاییزه، برخی از کشاورزان به منظور سرعت عمل در عملیات تهیه زمین و صرفهجویی در هزینهها، اقدام به سوزاندن بقایای گیاهی و کاه و کلش مزرعهها میکنند.
وی افزود: این کار علاوه بر ایجاد آلودگیهای شدید محیط زیستی و بیماریهای تنفسی، موجب اتلاف سرمایههای بخش کشاورزی میشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: از سوی دیگر سوزاندن باقیمانده و ضایعات محصول کشاورزی موجب از بین رفتن مواد ارزشمند خاک، افزایش شوری خاک کشاورزی و آلودگی آب و هوا و محیط زیست میشود و تهدید سلامت ساکنان مناطق همجوار زمینهای کشاورزی را نیز در پی دارد.
وی افزود: بهرهگیری از مواد تجزیهکننده، دستگاههای خردکننده ضایعات و بقایای گیاهی و همچنین جمعآوری و استفاده از بقایای گیاهی به عنوان بستر تهیه کمپوست و نیز تولید کودهای آلی، مناسبترین روش حذف باقیمانده محصولات کشاورزی از جمله «کلش» از زمینهای زراعی است.
اشرفی اضافه کرد: کاه وکلش نه تنها یکی از مهمترین منابع تامین علوفه دام و غنیسازی خاک است بلکه تولید فرآوردههایی با ارزش افزوده بالا از آنها مانند کاغذ و مواد سلولزی، موجب رونق اقتصادی خواهد شد.
وی بیان کرد: بقایای گیاهی، نقش اساسی در تولیدات گیاهی دارد و کاهش فرسایش آبی و بادی، تامین مواد غذایی گیاه، فعالیت به عنوان یک مالچ، کاهش میزان هدررفت آب از خاک و تعدیل دمای خاک از جمله این موارد است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: باید توجه شود بر اساس ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی و ماده ۴۵ قانون حفاظت از جنگلها و مراتع، آتش زدن بقایای گیاهی تهدید علیه بهداشت عمومی و جرم محسوب میشود. همچنین به استناد قانون مدیریت پسماند، قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست و قانون هوای پاک سوزاندن بقایای گیاهی زمینهای زراعی پس از برداشت محصول ممنوع است و متخلف، حسب مورد به جزای نقدی درجه شش محکوم میشود.
وی افزود: بنابراین ضروری است کشاورزان و باغداران در اجرای قانون و جلوگیری از سوزاندن بقایای گیاهان اقدامات و همکاریهای لازم را انجام دهند.
انتهای پیام
منبع ایسنا