یک شب سوگواری در کوچه عرب ها
همشهری آنلاین-مژگان مهرابی: مراسم سوگواری ماه محرم در کوچه عرب ها به قدری جذاب و تاثیرگذار است که بسیاری از مردم ترجیح می دهند برای سینه زنی به اینجا بیایند. کوچه عرب ها عنوانش را از اعرابی دارد که ۵۰ سال پیش توسط صدام از عراق رانده شده و بی هیچ پشتوانه مالی کنار مرزها رها شدند. بعضی از عراقی های رانده شده در تهران ساکن شده و در بازار بزرگ و کوچه مروی توانستند روال زندگی خود را مثل قبل کنند. این شهروندان بعد از گذشت این همه سال باز برنامه های خود را مطابق آیین های سنتی خود برگزار می کنند.
نام مقصد: محله دولتآباد
نشانی: خیابان دولتآباد، کنارگذر نجفی رستگار، بلوار قدس
معرفی: مراسم محرم در کوچه عربها از روز اول محرم شروع میشود و محله دولتآباد حال و هوای عزاداری به خود میگیرد.
عزاداری در کوچه عربها
قدم به قدم بلوار قدس ایستگاههای صلواتی برپاست و با توزیع شربت و چای از عزاداران پذیرایی میشود. هر روز صبح در هر خانه یا تکیهای نذری حلیم یا نان و پنیر و خرما بین مردم پخش میشود. در روز تاسوعا، دستههای عزاداری عَلَمهای بزرگ و چراغانیشده و مشاعیل را به حرکت درمیآورند. مشاعیل همان علمهای تزیینشده با مشعلهای آتشین است. طبلهای مخصوص این دستهها از پوست حیوانات درست شده و با چوبی عصامانند نواخته میشوند. مردانی در جلوی دستهها شیپور مینوازند و عزاداران در دسته با نوای «حیدر، حیدر» آنها را همراهی میکنند. در ردیف اول دسته، پرچمهای بزرگ به حرکت درمیآیند که نماد عباس علمدار است همراه با سنجهای کوچکی که با چوب زده میشود. مردان عرب که دشداشه مشکیرنگ و دستار سیاه به سر خود بستهاند، در ردیف اول دستهها در حرکتند و از هر دسته صدای مداحان به زبان عربی پخش میشود.
سوزاندن خیمهها در عاشورا
در ظهر عاشورا، ابتدا در مراسمی تعزیهمانند سپاهیان یزید با اسبهای خود به سمت خیمهها هجوم میآورند و آنها را آتش میزنند. سوز آه و نالههای مردم به همراه دود سیاه تمام بلوار را دربرمیگیرد و بعد از رفتن سپاهیان یزید مردم تکههای سوختهنشده خیمهها را برای تبرک میبرند. با تمام شدن عزاداری ظهر عاشورا، عزاداران خاکآلود و گریان به حسینیهها میروند تا بعد از صرف ناهار برای شام غریبان حاضر شوند. در روز سوم محرم هم قبیله بنیاسد بهصورت دسته عزاداری به خیابان میآیند.
منبع :همشهری آنلاین